Ψυχική Υγεία

Ψυχική Υγεία και Συμβουλευτική

@ (F)light School   by Eleana Kokkini (Ψυχολόγος ΑΠΘ, MSc Sport and Exercise Psychology)

Μια ακόμη νέα προσθήκη στο πρόγραμμα μαθημάτων και υπηρεσιών του (F)light School . Στα πλαίσια προώθησης και ανάπτυξης της ψυχικής και κοινωνικής υγείας, από τη νέα χρονιά, στο χώρο μας θα υπάρχει η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών Συμβουλευτικής για ενήλικες σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο .

Οι ατομικές συνεδρίες συμβουλευτικής αντικατοπτρίζουν τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου. Μέσα από την ατομική συμβουλευτική το άτομο έχει τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με τα συναισθήματα του και να εκφράσει τις βαθύτερες συναισθηματικές του δυσκολίες ή προκλήσεις σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Μέσα από το διάλογο το άτομο καταφέρνει σταδιακά να ταξινομήσει τις σκέψεις του, να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του αλλά και τους σημαντικούς άλλους. Η ατομική συμβουλευτική σε συνδυασμό με το Mental Coaching προσφέρει την αυτοβελτίωση και την αυτογνωσία σε όλα τα επίπεδα.

Οι ομαδικές συνεδρίες συμβουλευτικής ανταποκρίνονται στην ανάγκη του “ανήκειν” κάθε ατόμου. Κάθε μέλος μιας ομάδας αυτοβελτίωσης έχει τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή και να επικοινωνήσει ποιοτικά με το συνάνθρωπό του. Ακόμα το άτομο μπορεί να μάθει να διεκδικεί τα θέλω του με σεβασμό προς τον εαυτό του και προς τον άλλον καθώς μέσα από τις ομαδικές συνεδρίες συμβουλευτικής δίνεται έμφαση στις διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις, την ομαδικότητα, την επικοινωνία, το σεβασμό αλλά και την εμπιστοσύνη.

+++ Sport and Exercise Psychology

Η Αθλητική Ψυχολογία και η Ψυχολογία της Άσκησης αποτελούν παρακλάδια της Ψυχολογίας ως επιστήμη και συνοδεύονται από έναν αρκετά μακροσκελή ορισμό δεδομένου του εύρους των δραστηριοτήτων που κάθε λαός με διαφορετική κουλτούρα χαρακτηρίζει ως αθλήματα ή μορφές άσκησης.  Το 1996 η FEPSAC (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Αθλητικής Ψυχολογίας) ανακοίνωσε αυτόν τον ορισμό, ο οποίος με απλά λόγια ορίζει ως Αθλητική Ψυχολογία: τη μελέτη των ψυχολογικών βάσεων, των σχετικών διαδικασιών αλλά και των επιδράσεων του αθλητισμού.

Όταν χρησιμοποιούμε τη λέξη «άθλημα», εμφανίζεται στο μυαλό μας αυτόματα και η λέξη «ανταγωνισμός». Αυτό όμως που ισχύει στη πραγματικότητα για την Αθλητική Ψυχολογία και την Ψυχολογία της Άσκησης είναι πως αυτή αφορά τη μελέτη και την πρακτική εξάσκηση οποιασδήποτε φυσικής δραστηριότητας, είτε αυτή έχει ως κύριο χαρακτηριστικό της τον ανταγωνισμό είτε όταν πρόκειται για δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στον ελεύθερο χρόνο κάποιου, είναι σχετικές με την εκπαίδευση ή τη βελτίωση της υγείας γενικότερα.