Ρεφλεξολογία- Reflexology

Τα πέλματα και οι παλάμες είναι ο καθρέπτης του σώματός μας!

 

Η Ρεφλεξολογία είναι μια επιστήμη, η οποία βασίζεται στην ύπαρξη αντανακλαστικών σημείων στα πέλματα και στις παλάμες, που αντιστοιχούν σε κάθε όργανο και τμήμα του σώματος.

Ονομάζεται και ζωνο-θεραπεία, διότι βασίζεται στην αρχή των δέκα αντανακλαστικών ζωνών που διαπερνούν το σώμα μας και απολήγουν στα  πέλματα  και  στις  παλάμες,  όπου  ο  ρεφλεξολόγος  ασκεί  τις  τεχνικές  του, τη «θεραπεία» με την αρχική έννοια του όρου, που στην αρχαία ελληνική γλώσσα σημαίνει φροντίδα, περιποίηση, υπηρεσία του συνανθρώπου.

Η μέθοδος αυτή αντιμετωπίζει τον άνθρωπο σαν σύνολο.

Ο/η ρεφλεξολόγος δεν θεραπεύει συγκεκριμένες παθήσεις, όμως χαλαρώνοντας και ενεργοποιώντας το σώμα, μέσω της διέγερσης των αντανακλαστικών σημείων με ειδικούς χειρισμούς και πιέσεις, απελευθερώνει τις θεραπευτικές δυνάμεις του σώματος.

Έτσι επιτυγχάνει την ενεργοποίηση, χαλάρωση και εξισορρόπηση του οργανισμού.

Η εμπειρία των περισσότερων ανθρώπων είναι ένα αίσθημα βαθιάς χαλάρωσης, ξεκούρασης, ευεξίας και χαράς.

Ο/η ρεφλεξολόγος δεν κάνει διάγνωση ιατρικών καταστάσεων, αλλά τα ρεφλεξολογικά ευρήματα είναι πολύτιμα σ’ αυτόν, για την εκτέλεση της δικής του εργασίας. Μπορεί να συνδυαστεί, ως συμπληρωματική μέθοδος, με οποιαδήποτε παραδοσιακή –ή μη- μέθοδο θεραπείας, καθώς είναι τελείως φυσική και ακίνδυνη, όταν εφαρμόζεται από άτομα που έχουν εκπαιδευτεί καταλλήλως.

Την πανάρχαια αυτή τεχνική (5.000 χρόνια εφαρμόζεται με τον ίδιο πάντα τρόπο) έρχεται να εκμεταλλευτεί πάλι ο σύγχρονος άνθρωπος, για να ξεπεράσει τα προβλήματα που τον απασχολούν.

Αναφέρουμε ότι σε δυο εργοστάσια της Κίνας έχει καθιερωθεί, στο διάλειμμα, όλοι οι εργάτες να βγάζουν τα παπούτσια τους και να περπατούν με γυμνά πόδια σε ειδικά διαμορφωμένο μονοπάτι με βότσαλα, άμμο, πέτρες, νερό κλπ.

Επίσης, η εταιρεία Unipart στην Αγγλία παρέχει στους εργαζομένους της την ευκαιρία να δέχονται την βοήθεια των ρεφλεξολόγων, διότι  έχει διαπιστωθεί ότι η απόδοση των εργαζομένων αυξάνεται, καθώς εργάζονται δίχως άγχος και ότι μειώνονται οι εργατοώρες απουσίας τους, εξαιτίας των συνηθισμένων προβλημάτων υγείας.

Στο Ισραήλ 6.000 ρεφλεξολόγοι παρέχουν τις υπηρεσίες τους, ενώ στη Δανία 10% του πληθυσμού δέχεται Ρεφλεξολογία από 3.000 ειδικούς.

Για αυτό, συνιστούμε περισσότερη αγάπη στα πόδια μας.

Η ενεργοποίηση, η σωστή φροντίδα και η περιποίησή τους, μας δίνει υγεία και μακροζωία.

Η ρεφλεξολογία είναι μία ολιστική θεραπεία κι αυτό σημαίνει θεραπεία όλων των διαστάσεων της ύπαρξης ενός ατόμου. Ο θεραπευτής εξετάζει τη σωματική και συναισθηματική κατάσταση του ατόμου αλλά φυσικά και τον τρόπο ζωής του. Το πλεονέκτημα της ρεφλεξολογίας είναι ότι αντιμετωπίζει το σώμα σαν μία ενιαία οντότητα καθώς θεωρείται ότι όταν ένα σύστημα χάνει την ισορροπία του, επηρεάζονται και όλα τα υπόλοιπα. (Αν Τζιλάντερς, 2007)

Αξίζει η αναφορά στο γεγονός ότι το ανθρώπινο σώμα περιβάλλεται από ένα ενεργειακό πεδίο, το οποίο εκτείνεται μέχρι το σημείο διάτασης των χεριών. Αυτό το πεδίο αποτελεί ένα ευαίσθητο σύστημα αντίληψης καθώς οποιαδήποτε σκέψη και συναισθηματική κατάσταση έχει επίδραση στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού.

Όταν η κατάθλιψη, το άγχος, ο φόβος, ο θυμός ή η ζήλια καταλαμβάνουν τον συναισθηματικό κόσμο του ανθρώπου τότε καταπονείται το ανοσοποιητικό του σύστημα κι έπειτα αρρωσταίνει. Ο ολιστικός θεραπευτής γνωρίζει ότι τα δυσάρεστα συναισθήματα αποθηκεύονται ως αρνητική ενέργεια κι έτσι εφαρμόζει τεχνικές που επαναφέρουν την ευεξία και την ισορροπία  σε σώμα, ψυχή και πνεύμα.

Ο οργανισμός του ανθρώπου παράγει ορμόνες και χημικές ουσίες, οι οποίες είτε επιβαρύνουν είτε επιταχύνουν τη φυσική λειτουργία. Για παράδειγμα, όταν ένας άνθρωπος κρυώνει, η άμυνα του οργανισμού προσπαθεί να τον κρατήσει ζεστό ή και το αντίστροφο.

Η ρεφλεξολογία είναι η μέθοδος που διεγείρει τις αντιδράσεις στο σώμα βελτιώνοντας τη γενική κατάσταση της υγείας. (Sonia Jones, 2009).

Είναι παραδεκτό ότι, η ρεφλεξολογία είναι μία ήπιου χαρακτήρα φυσική θεραπεία που βασίζεται στην αρχή ότι όλα τα μέρη του σώματος αλληλοεξαρτώνται με σκοπό την καλή ροή της ενέργειας και την άριστη υγεία. Αυτά επιτυγχάνονται ασκώντας πίεση στα σημεία των ποδιών και των χεριών που αντιστοιχούν σε κάθε όργανο του σώματος. Τα σημεία αυτά ονομάζονται αντανακλαστικά σημεία και διεγείρονται για να ηρεμήσουν τα νεύρα που συνδέουν τα σημεία με τα αντίστοιχα όργανα. Για την τόνωση αυτών των περιοχών χρησιμοποιούνται συγκεκριμένες τεχνικές πιέσεων στα χέρια και στα πόδια με σκοπό να επηρεάσουν τις υπόλοιπες περιοχές του σώματος. Αυτές οι τεχνικές πιέσεων διεγείρουν τις νευρικές απολήξεις με αποτέλεσμα η ρεφλεξολογία να προωθεί την καλή υγεία, τη χαλάρωση, ανακουφίζει από τους πόνους, προλαμβάνει τις ασθένειες και βελτιώνει την ποιότητα ζωής. (Barbara and Kevin Kunz, 2007)

Τέλος, η ρεφλεξολογία κατατάσσεται στη συμπληρωματική πρακτική κι έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με την κλασική ιατρική. Έχει τη δυνατότητα να συμπληρώνει τα σωματικά αποθέματα του οργανισμού προσφέροντάς του επιπλέον βοήθεια στη διατήρηση της καλής υγείας του. Επίσης, είναι δυνατό να συνδυαστεί με οποιαδήποτε κλασική ή άλλη θεραπευτική μέθοδο αφού είναι τελείως φυσική και ακίνδυνη.

Με την Ρεφλεξολογία

 • Φεύγει το άγχος, χαλαρώνουν οι εντάσεις και ελευθερώνονται οι θεραπευτικές δυνάμεις του σώματος.
 • Όλες οι λειτουργίες του οργανισμού εναρμονίζονται και διευκολύνεται η διαδικασία αυτοθεραπείας του ατόμου.
 • Βελτιώνεται η κυκλοφορία.
 • Ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημα .
 • Εξισορροπείται το ορμονικό σύστημα.
 • Λειτουργούν καλύτερα τα απεκκριτικά όργανα.
 • Αποτοξινώνεται ο οργανισμός.

Σήμερα, μετά από πολλές έρευνες και παρατηρήσεις διαθέτουμε συγκεκριμένους ρεφλεξολογικούς χάρτες με τα αντανακλαστικά σημεία για τα πέλματα, τα χέρια, τα αυτιά (ωτορεφλεξολογία), για το πρόσωπο (προσωπορεφλεξολογία) ακόμη για τη γλώσσα και τη μύτη.

Ο ρεφλεξολόγος προτιμά να δουλεύει κυρίως στα πέλματα γιατί

 • Είναι το πιο εύκολα προσβάσιμο σημείο του σώματος
 • Είναι ο μοναδικός πόλος ενέργειας του ανθρώπου ο οποίος έρχεται σε επαφή με τη ενέργεια της Γης
 • Τα πέλματα είναι δέκτες – δίοδοι ενέργειας
 • Λόγω του βάρους, της πίεσης και της τριβής είναι ευνοϊκές, οι συνθήκες συσσώρευσης τοξικών κρυσταλλικών αποθεμάτων
 • Είναι εύκολο να καταλάβουμε, από τους παραστατικούς χάρτες, την ανατομική μας παρουσίαση στα πέλματα.
 • Τα αντανακλαστικά μας σημεία είναι πιο ευαίσθητα στο πέλμα, λόγω ότι περιβάλλονται από παπούτσια και κάλτσες γίνονται ευαίσθητα στην αφή, ενώ τα χέρια τα χρησιμοποιούμε πολύ και εύκολα διασπώνται τα κρυσταλλικά αποθέματα.
 • Φαίνονται εύκολα οι ευαισθησίες και η σκλήρυνση των ιστών.
 • Επειδή τα πέλματα είναι συνέχεια σφιγμένα και πιεσμένα χωρίς να έχουν κινητικότητα και σωστή κυκλοφορία.

Ακολουθούν μερικοί απλοί κανόνες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να εξετάσετε τη κατάσταση των δικών σας ποδιών.

Εξέταση των πελμάτων και συμπεράσματα

1. Όψη

 • Τα πεσμένα πόδια δείχνουν πρόβλημα στους πνεύμονες και γενική κατάσταση αδυναμίας. Τα πέλματα του ανθρώπου πέφτουν τη στιγμή του θανάτου.
 • Τα πόδια που είναι τραβηγμένα προς τα πίσω δείχνουν φόβο και πρόβλημα στο ήπαρ και στη χοληδόχο κύστη.
 • Οι πρησμένοι αστράγαλοι και πέλματα, δείχνουν δυσλειτουργία των νεφρών.
 • Σπασμένα αιμοφόρα αγγεία δείχνουν επίσης δυσλειτουργία των νεφρών.
 • Τα μωβ και κρύα πόδια δείχνουν ψυχρότητα που οφείλεται σε λίμνασμα των ωοθηκών σε γυναίκες και αδύνατη σεξουαλική ορμή στους άνδρες.

2.Υφή

 • Ευαισθησία σημαίνει ένταση στο σώμα.
 • Πλαδαρά πόδια δίχως μυϊκό σθένος: πρόβλημα σε όλο το σώμα και έλλειψη δύναμης.
 • Ιδρωμένα πόδια σημαίνει ορμονική ανισορροπία.
 • Ξηρά πόδια: κακή κυκλοφορία και ορμονική ανισορροπία.
 • Σκληρό δέρμα: ένδειξη λάθος παπούτσια, κακή στάση σώματος, περπάτημα ξυπόλητοι.

3. Γενικά

 • Θερμοκρασία κρύα – κακό κυκλοφορικό
 • Χρώμα κόκκινο – κακή κυκλοφορία
 • Πλατυποδία – πρόβλημα σπονδυλικής στήλης
 • Μετατόπιση οστών – μπλοκάρισμα ενέργειας
  Μετατόπιση σφηνοειδούς – πρόβλημα λεπτού εντέρου
 • Νύχια στο δέρμα – πονοκέφαλοι

Επικοινωνήστε μαζί μας

και κλείστε μια συνεδρία Ρεφλεξολογίας