Θεραπευτικό μασάζ βαθέος ιστού / Deep tissue massage

Το Μασάζ βαθέος ιστού, (deep tissue massage) είναι μια εξειδικευμένη τεχνική, που βοηθάει σημαντικά στο να χαλαρώσουν και να ξεμπλοκάρουν οι μύες, η σπονδυλική στήλη (αυχένας, πλάτη, μέση) και γενικά  όλο το νευρικό και μυϊκό σύστημα του ανθρώπινου σώματος.

Οι ιδιότητες του μασάζ βαθέως ιστού είναι πολλές και σημαντικές.

Ως επί το πλείστον, βοηθάει εξαιρετικά σε περιπτώσεις: ισχιαλγίας, οσφυαλγίας, αυχενικού συνδρόμου, πονοκεφάλων, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, τενοντίτιδες, πόνους στις αρθρώσεις κ.α. Ο θεραπευόμενος χαλαρώνει, αποκτώντας αίσθηση και έλεγχο πάνω σε μύες που ήταν άκαμπτοι και δυσλειτουργικοί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μέσα από την εμπειρία, έγινε αντιληπτό ότι, μόνο η βαθιά μάλαξη, ήταν αρκετά επώδυνη και δημιουργούσε αυτόματη αντίδραση με αποτέλεσμα να σφίγγουν οι μύες και να μην επιτυγχάνεται το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτή η αντίδραση οδήγησε τους θεραπευτές στην αναζήτηση άλλων τρόπων ώστε να αντιμετωπιστεί η μυϊκή  άμυνα.

Παρατηρήθηκε ότι αρκετοί άνθρωποι, αντιμετώπιζαν μεγάλη δυσκολία στο να αναπνεύσουν, να εμπιστευτούν και να αφεθούν στη βαθιά πίεση και διαχείριση του μυϊκού σπασμού από το θεραπευτή. Επίσης, ασυνείδητα τις περισσότερες φορές, εμφάνιζαν εσωτερική αντίδραση, με αποτέλεσμα να σφίγγει περισσότερο το σώμα τους. Είναι αλήθεια ότι δεν αναπνέουμε, ούτε συνειδητά, ούτε βαθιά- ανακουφιστικά.

Ήταν μια πρόκληση-πρόσκληση για τους θεραπευτές ώστε να πειραματιστούν σε άλλους τρόπους διαπραγμάτευσης και άμεσης διαχείρισης της εσωτερικής αντίστασης, για την οποία μάλιστα οι περισσότεροι  δέκτες δεν είχαν και καμία αντίληψη. Η λύση ήρθε μέσα από την Ολιστική αντιμετώπιση.

Έτσι προστέθηκαν τεχνικές χαλάρωσης μέσα από θεραπευτικές μεθόδους , όπως η Ρεφλεξολογία, το Σιάτσου, η  Αγιουβέρδα, το Ινδικό μασάζ κεφαλής κ.λ.π.- καθώς και τεχνικές αναπνοής.

Μέχρι τώρα φαίνεται, ότι μ’ αυτόν τον τρόπο, η χαλάρωση και η παράδοση της αντίστασης (συνειδητή ή ασυνείδητη) είναι πιο γρήγορη, βαθιά και αποτελεσματική.

Η Μυϊκή Επεξεργασία Βαθέος Ιστού, είναι από μόνης της μια ολοκληρωμένη μέθοδος , θεραπευτικού μασάζ, με άμεσα  αποτελέσματα.

Επιπρόσθετα, η εξειδικευμένη βαθιά μάλαξη,  σε  χρόνια μπλοκαρισμένους και “παγωμένους” μύες είναι μια προπαρασκευαστική, νευρομυική τεχνική της  Οστεοπαθητικής, που βοηθάει αρκετά, στο να “μαλακώσουν” οι μύες και να γίνει πιο αποτελεσματική η  τεχνική της ανάταξης των αρθρώσεων.

Που χρησιμοποιείται;

Η Μυϊκή Επεξεργασία Βαθέος Ιστού είναι μια ολοκληρωμένη, εξειδικευμένη, τεχνική μασάζ, για να “μαλακώσουν” και να “ξεμπλοκάρουν” οι “παγωμένοι” μύες .  Προβλήματα όπως, αυχενικό σύνδρομο, ισχιαλγία, οσφυαλγία, τενοντίτιδες, ημικρανίες, πόνοι στα γόνατα κ.α. που εκφράζονται με χρόνιους, βασανιστικούς πόνους, υποχωρούν και εξαφανίζονται.

Ειδικά σήμερα, που οι άνθρωποι όλο και περισσότερο υποφέρουν από άγχος, τα μυοσκελετικά  προβλήματα πληθαίνουν. Όπως πολύ καλά γνωρίζουμε οι ολιστικοί θεραπευτές,  μια ψυχολογική κατάσταση την οποία για κάποιους λόγους δεν μπορούμε να τη διαχειριστούμε, δημιουργεί μια ανισορροπία μέσα μας. Αυτή  η κατάσταση θα εκδηλωθεί στο σώμα μας με κάποιο σύμπτωμα. Στη Μυϊκή Επεξεργασία Βαθέος Ιστού, υπάρχει ισορροπία στις χαλαρωτικές τεχνικές και στην βαθιά θεραπευτική πίεση των μπλοκαρισμένων μυών και σε συνδυασμό με την ανακουφιστική αναπνοή, τα αποτελέσματα  είναι άριστα!  Οι άνθρωποι όταν σηκώνονται από το κρεβάτι είναι χαλαροί , ήρεμοι και χαμογελαστοί.

Έχει αλλάξει το πρόσωπο τους! Η ασχήμια της έντασης και του άγχους  έχουν εξαφανιστεί και τη θέση τους έχουν  πάρει η ομορφιά της ηρεμίας και της χαλάρωσης.

Επίσης όπως  είπαμε και παραπάνω, είναι μια άριστη προπαρασκευαστική, νευρομυική τεχνική για την Οστεοπαθητική. Είναι απαραίτητο να εφαρμόζεται πριν από κάθε συνεδρία ανάταξης.