Βεντούζες / Cupping massage

Οι βεντούζες όπως και οι περισσότερες εναλλακτικές τεχνικές θεραπείας μετράνε χιλιάδες χρόνια γνώσης και εφαρμογής.

Ο προϊστορικός άνθρωπος στην προσπάθεια του να ιαθεί ανέπτυξε την τέχνη του ρουφήγματος με το στόμα, ακόμα και με τα δόντια, για να απομακρύνει διάφορα δηλητήρια, αγκάθια ή οποιαδήποτε ουσία ήταν ερεθιστική για τον οργανισμό του.

Στην Αρχαία Ελλάδα, στα κείμενα του Ιπποκράτη βρίσκουμε αναφορές   για τις βεντούζες, τις οποίες ο Ιπποκράτης τις συνιστούσε για την θεραπεία της στηθάγχης και των διαταραχών του εμμηνορυσιακού κύκλου.

Οι βεντούζες είναι πολύ γνώριμη τεχνική θεραπείας στην Ελλάδα. Πολλοί έχουμε μνήμες και εικόνες από τις γιαγιάδες μας «να παίρνουν βεντούζες».

Πως λειτουργεί;

Η απορροφητική ικανότητα της βεντούζας, ανασύρει την στάσιμη ενέργεια (Qi) και βοηθάει στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος με αποτέλεσμα περιοχές που ήταν “παγωμένες”  να μαλακώνουν και να γίνεται καλύτερη τροφοδοσία σε θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός για να λειτουργήσει.

Σήμερα η θεραπευτική  τεχνική με βεντούζες εφαρμόζετε από τους περισσότερους εναλλακτικούς θεραπευτές. Προσωπικά έχω δει «μικρά θαύματα» ειδικά στα μυοσκελετικά προβλήματα, στους μυϊκούς σπασμούς, στους πόνους των αρθρώσεων αλλά και σε ξεμπλοκάρισμα του λεμφικού συστήματος, στην αποσυμφόρηση της κατακράτησης υγρών και στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας.

Βεντούζες και κυτταρίτιδα

Η κυτταρίτιδα είναι ένα θέμα που απασχολεί μεγάλο αριθμό ανθρώπων.

Σύμφωνα με έρευνες, επτά στις οκτώ γυναίκες αντιμετωπίζουν πρόβλημα κυτταρίτιδας. Είναι μια κατάσταση που απασχολεί ακόμα και τις λεπτές γυναίκες και όχι μόνο όσες έχουν κάποια κιλά παραπάνω ή μεγαλύτερη συσσώρευση λίπους στο σώμα τους. Ας δούμε λίγο πιο λεπτομερώς τι είναι η κυτταρίτιδα.

Ο οργανισμός για πολλαπλές λειτουργίες, όπως για τη σύνθεση των κυτταρικών τοιχωμάτων, την παραγωγή ορμονών και την προστασία των οργάνων χρειάζεται συγκεκριμένες ποσότητες λίπους. Για να μπορέσει να έχει τα λίπη πάντα στη διάθεσή του, τα αποθηκεύει σε ειδικές αποθήκες: τα λιποκύτταρα.

Σε περιπτώσεις παχυσαρκίας  ή άλλης δυσλειτουργίας ( κακή τοπική αιμάτωση) τα λιποκύτταρα,  διογκώνονται  (σε μεγάλο βαθμό), για να διευκολύνουν τον οργανισμό στην αποθήκευση του περιττού λίπους. Δηλαδή, όταν παχαίνουμε δεν αποκτάμε περισσότερα  λιποκύτταρα,  απλά αυτά που ήδη έχουμε διογκώνονται. Έτσι, τα κύτταρα αυτά τεντώνονται πιέζοντας  τούς τριγύρω ιστούς και οδηγώντας σε συμφόρηση της  κυκλοφορίας του αίματος και της λέμφου. Αυτό  συνοδεύεται από μειωμένης ελαστικότητας συνδετικό ιστό και εμφάνιση της χαρακτηριστικής  μορφής “ρυτίδων” πάνω στο δέρμα την “φλούδα πορτοκαλιού”.

 

Η κυτταρίτιδα είναι μία σύνθετη δυσλειτουργία με τριπλό αντίκτυπο στην σύγχρονη γυναίκα:

  1. Στον αισθητικό τομέα (αντιαισθητική μορφή και εικόνα)
  2. Στον οργανισμό της αφού η διόγκωση των λιποκυττάρων και η βράχυνση του συνδετικού ιστού δυσκολεύει τον μεταβολισμό και την ροή των υγρών του σώματος (τα αγγεία συσπούνται και ατροφούν)
  3. Επιβαρυμένη ψυχολογία αφού η παραπάνω οργανική κατάσταση δημιουργεί αρνητικές καταστάσεις.

Προσοχή οι βεντούζες  δεν είναι κάτι που πρέπει να δοκιμάσετε στο σπίτι, λόγω του πιθανού κινδύνου τραυματισμού και  μόλυνσης και να κάνετε περισσότερο κακό παρά καλό.

Η εφαρμογή τους πρέπει να γίνεται από εκπαιδευμένους θεραπευτές.