10 χρήσιμα Mental Training tips

Θέλετε να μάθετε πως μπορείτε να χρησιμοποιείτε την Αθλητική Ψυχολογία και το mental training για να επιτύχετε τους στόχους σας ευκολότερα, πιο γρήγορα και να έχετε τα αποτελέσματα που θέλετε; Εδώ μπορείτε να βρείτε 10 mini συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διαμορφώσετε νέα κίνητρα, να βελτιώσετε την αυτοπεποίθηση σας και να ανακαλύψετε νέες πτυχές του χαρακτήρα σας.

  1. Ευχάριστες εικόνες: Κατά τη διάρκεια της μέρας σας, προσπαθήστε να δημιουργήσετε στο μυαλό σας εικόνες που σας γεμίζουν με ευχάριστα συναισθήματα. Εάν χρειάζεστε κουράγιο, φέρτε στο μυαλό σας μια εικόνα που σας δημιουργεί αισθήματα δύναμης και ανωτερότητας (για παράδειγμα, σκεφτείτε πως ανεβαίνετε ένα βουνό και πως ένας γιγάντιος μαγνήτης σας τραβάει στην κορυφή χωρίς κόπο). Χρησιμοποιείστε τις εικόνες αυτές καθημερινά και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας προκειμένου να βρείτε το κίνητρο που σας χρειάζεται για να συνεχίσετε και να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση σας.
  2. Εσωτερικός διάλογος: Κάντε θετικά σχόλια για τον εαυτό σας συνεχώς. Η κακή αυτοκριτική και τα αρνητικά σχόλια για τον εαυτό μας είναι κάτι συνηθισμένο. Όλοι το κάνουμε. Θεωρούμε πως δεν είμαστε αρκετοί και πως κάνουμε τα πάντα λάθος. Μη μένετε μόνο στο να αντιληφθείτε την παρουσία αρνητικών σχολίων αλλά πηγαίνετε ένα βήμα παραπέρα και αντικαταστήστε τα με θετικά. Δώστε στον εαυτό σας ένα χτύπημα στον ώμο και αντί να ακούσετε το διαβολάκι μέσα σας που λέει, «δε θα καταφέρεις τίποτα» συμβουλευτείτε το αγγελάκι που σας λέει, «προσπάθησε πρώτα».
  3. Συγκεντρωθείτε στο παρόν: Στρέψτε την προσοχή σας σε αυτό που συμβαίνει τώρα. Θυμίστε στον εαυτό σας ότι το «εδώ» και το «τώρα» μετράει. Αντί να σκέφτεστε συνεχώς τα λάθη που κάνατε στο παρελθόν ή να ανησυχείτε για το τι μέλλει γενέσθαι, συγκεντρωθείτε και εστιάστε την ενέργεια και την προσοχή σας στο τι συμβαίνει εδώ και τώρα.
  4. Πλεονέκτημα: Χρησιμοποιείστε ακόμα και τα λάθη σας για το καλό σας. Δώστε δεύτερες ευκαιρίες στον εαυτό σας και ποιος ξέρει, την επόμενη φορά ίσως κάποιος άλλος κάνει το λάθος.
  5. Περιορίστε τους στόχους σας: Για την ακρίβεια «σπάστε» τους σε κομμάτια. Συγκεντρωθείτε στον πιο άμεσο στόχο ή σε αυτόν που μπορεί να πραγματοποιηθεί καταναλώνοντας τη λιγότερη ενέργεια. Έχοντας μπροστά σας μικρά και εύκολα διαχειρίσιμα κομμάτια θα μπορέσετε να ανακτήσετε τον έλεγχο και να οργανώσετε το πρόγραμμα σας με τέτοιο τρόπο ώστε να πετύχετε το καλύτερο αποτέλεσμα.
  6. Το σώμα σας είναι εργαλείο: Μην ξεχνάτε το σώμα σας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η καθημερινή άσκηση ίσως να είναι κάτι δύσκολο όμως λύσεις υπάρχουν. Προσπαθήστε να κάνετε σύντομες ασκήσεις χαλάρωσης ακόμα κι όταν είστε στη δουλειά. Πάρτε μια βαθιά ανάσα και αφήστε τα χέρια σας να πέσουν βαριά δίπλα στο σώμα σας. Βάλτε υπενθύμιση στο κινητό σας και φροντίστε να σηκώνεστε από την καρέκλα του γραφείου σας κάθε 50 λεπτά.
  7. Όχι πόνος αλλά προσπάθεια: Δε μιλάμε μόνο για τον σωματικό πόνο. Η πνευματική κούραση κατά τη διάρκεια της μέρας μπορεί να γίνει ανυπόφορη. Συγκεντρώστε την προσοχή σας στην αναπνοή σας. Χρειάζεστε οξυγόνο. Ακούστε ένα τραγούδι που σας ηρεμεί και χρησιμοποιείστε τον «πόνο» σας ως feedback. Σκεφτείτε και πείτε στον εαυτό σας: «ξέρω πόσο σκληρά δουλεύω, ξέρω ότι πονάω αλλά το σώμα μου και το μυαλό μου κάνουν ότι καλύτερο μπορούν». Βοηθάει J
  8. Το αποτέλεσμα έρχεται στο τέλος: Μην κολλάτε στο τι έρχεται μετά. Συγκεντρωθείτε στο τι χρειάζεται να κάνετε τώρα και αφήστε το άγχος του αποτελέσματος για αργότερα. Στο χέρι σας είναι.
  9. Προσοχή, προσοχή, προσοχή: Τώρα γνωρίζετε τι θέλετε να κάνετε και ποιος ακριβώς είναι ο στόχος σας. Μην αφήνετε κανέναν και τίποτα να σας αποσπάσει την προσοχή. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο συμβεί, κάντε μια μικρή επανεκτίμηση της κατάστασης και επαναπροσδιορίστε την προσοχή σας στον άμεσο στόχο.
  10. Γιορτάστε!!!: Χαρείτε με ό,τι καταφέρατε και απολαύστε το αποτέλεσμα. Δεν έχει σημασία αν πρόκειται για κάτι μικρό. Καθορίστε εσείς τον στόχο και στο τέλος νιώστε περήφανοι για ότι κάνατε. Πείτε και στους φίλους σας και διασκεδάστε το μαζί τους. Η χαρά είναι ένα συναίσθημα που πρέπει να μοιραζόμαστε.

Κοκκίνη Ελεάνα

Ψυχολόγος ΑΠΘ- Mental Performance Coach (MSc Sport and Exercise Psychology)

#trainyourbrain

Κατηγορίες